توی این صفحه قراره کمی با هم در مورد المپیاد فیزیک ایران حرف بزنیم. منابع المپیاد فیزیک رو معرفی کنیم.المپیاد فیزیک مرحله اول و مرحله دوم و سوم رو بررسی کنیم. . راستی ما خفن ترین و با سواد ترین تیم اساتید المپیاد فیزیک خاور میانه و خاور دور رو داریم! یسری هم خواستی به صفحه اساتید المپیاد فیزیک بزن
المپیاد فیزیک یک رقابت علمی بین دانش آموزان علاقهمند به مباحث فیزیک است که در ۲ سطح کلان کشوری(داخل ایران) و جهانی برگزار میشه. اگه احساس میکنی توانایی بیشتری در فهم و حل مسائل فیزیک داری میتونی با شرکت در این رقابت علمی خودت رو محک بزنی. در این مقاله سعی داریم تمام اطلاعاتی که دانستن آن برای شرکت در المپیاد فیزیک، چه کشوری و چه جهانی لازمه رو در اختیار شما بگذاریم، پس اگر به این موضوع علاقه منی با ما همراه باش.
تاریخچه المپیاد فیزیک در جهان
در واقع اولین رقابت علمی از نوع المپیاد مربوط به رشته ریاضیات است که از سال ۱۹۵۹ شروع شده . با الگوبرداری از المپیاد ریاضی، در سال ۱۹۶۷ اولین المپیاد فیزیک در پایتخت کشور لهستان، یعنی شهر ورشو برپا شد. از همان ابتدا نوع برگزاری المپیاد فیزیک با ریاضی یک تفاوت عمده داشت، اینکه در المپیاد فیزیک علاوه بر سنجش مهارت نظری یک بخش عملی و آزمایشگاهی هم در آزمون قرار داشت. آزمون اولین المپیاد شامل ۴ سوال تئوری و یک سوال عملی بود که تیمهای شرکت کننده در آن ۳ دانش آموز به همراه یک استاد بودند. بعد از این تاریخ المپیاد فیزیک هر سال به میزبانی یک کشور متفاوت برگزار میشود.
تاریخچه المپیاد فیزیک در ایران
اولین حضور دانش آموزان ایرانی در صحنه المپیاد فیزیک در سال ۱۳۶۷ بوقوع پیوست که تیمی متشکل از ۵ نفر را تشکیل میداد. در آن زمان تیم ایران در بین ۳۰ کشور به مقام بیستم دست یافت. هر چند در سالهای بعد و تا امروز کشور عزیزمان توانسته در زمینه المپیاد، نه تنها فیزیک بلکه تمام المپیادها نتایج درخشانی به دست آورد.
مراحل المپیاد فیزیک
اگه قصد داری که در المپیاد فیزیک شرکت کنی باید بدونی که این آزمون در ایران شامل ۴ مرحله است. مراحل طوری در نظر گرفته شده که سطح علمیت رو پله به پله میسنجه و هر مرحله به نوعی سخت تر از مرحله قبله، پس خودت رو برای یک آزمون جامع و از نظر علمی سطح بالا آماده کن. حتما حتما حتما سایت باشگاه دانش پژوهان برای مطلع شدن از خبرای جدید یه نگاهی بنداز.
مرحله اول المپیاد فیزیک
در این مرحله اول شما با ۳۰-۴۰ سوال تستی و ۷-۱۰ سوال که به صورت پاسخ کوتاهه روبرو میشی. زمان پاسخ دهی به سوالات در این مرحله حدود ۳ ساعت است. بطور تقریبی از این مرحله تنها ۱۰۰۰ الی ۱۵۰۰ نفر قبول شده و به مرحله بعد راه مییابند. زمان برگزاری این مرحله بهمن ماه است. باید بدونی که سطح سوالات در حد ۴ سال فیزیک دبیرستان هست.
مرحله دوم
زمان برگزاری این مرحله اردیبهشت ماه است و شامل ۷-۱۰ سوال تشریحی و یک سوال عملی است. در ابتدا ۴۵ دقیقه وقت داری که سوال عملی رو که با استفاده از وسایل ساده آزمایشگاهی قابل انجامه پاسخ بدی، سپس بعد از ۱۵ دقیقه استراحت، آزمون تشریحی به مدت حدود ۳ ساعت برگزار میشه. در این مرحله از المپیاد فیزیک تنها ۴۰ نفر به دوره بعد راه مییابند، پس برای موفقیت در این مرحله لازمه که علاوه بر تسلط کافی به مباحث دبیرستان بعضی از منابع دانشگاهی رو هم خونده باشی.
مرحله سوم یا دوره تابستان
باید بدونی که ورود به این مرحله یک پیش فرض رو هم در نظر میگیره و اون اینه که باید حتما دانش آموز سال سوم رشته ریاضی باشی. مراحل قبل رو میتونی بصورت آزمایشی هم شرکت کنی اما برای شرکت در این مرحله حتما باید شرط گفته شده رو داشته باشی. این دوره به مدت ۸-۹ هفته با یک هفته استراحت بین دورهای برگزار میشود، که شامل ۲ بخش آزمون تئوری و عملی است. بخش تئوری در این مرحله از المپیاد فیزیک حدود ۶۰ درصد نمرت رو شامل میشه. در پایان دوره بر اساس عملکرد دانش آموزان به ۱۰ نفر برتر مدال طلای کشوری داده میشه و به بقیه داوطلبان مدالهای نقره و برنز اهدا میشه. به علت سختتر بودن این دوره نسبت به ۲ دوره قبل بهتره که به نکات زیر توجه کنی.
نکات کلی برای عملکرد بهتردر دوره تابستان المپیاد فیزیک
برای قبولی در این دوره حتما منابعی که معرفی شده رو کاملا بدون کم و کاست بخون، همچنین تسلط بر مباحث فیزیک پایه مثل مکانیک، ترمودینامیک، الکترومغناطیس و … وهمینطور مباحث نوینتری مثل نسبیت، کوانتوم و … خیلی ضروریه. پس تنها به منابع اکتفا نکن و چندین کتاب دانشگاهی پیشرفته رو هم بخون. برای امتحانات آزمایشگاه هم آماده باش، هر چند در دوره تابستانی کلاسهای موازی با امتحان برای شما برگزار میشه اما بهتره که با آمادگی کامل قدم به این دوره بگذاری.
مرحله آخرالمپیاد فیزیک
این مرحله مختص دانش آموزانی هست که مدال طلا کسب کرده باشند. در این مرحله دانش آموزان به مدت یکسال آموزش میبینند که به المپیاد فیزیک جهانی راه یابند. البته یک تیم ۵ نفره از میان این عزیزان برای المیپاد فیزیک جهانی اعزام میشود.
مباحث ومنابع المپیاد فیزیک
بطور کلی منابع المپیاد فیزیک شامل مباحث مکانیک کلاسیک، الکترومغناطیس، حرارت و سیالات و امواج، نورشناسی و فیزیک نوین و در نهایت ریاضی کاربردی هست. برای اینکه بهتر بتونی تو این منابع و خوندنش موفق شی بهتره منابع زیر بعلاوه چند تا دیگه از کتابهای پیشرفته دانشگاهی رو مطالعه کنی.
مکانیک کلاسیک
بهترین منابع المپیاد فیزیک برای مبحث مکانیک کلاسیک فیزیک هالیدی جلد ۱ و فیزیک پایه جلد ۱ اثر ج. بلت است. مباحثی مثل مقدمات مکانیک، سینماتیک، دینامیک انتقالی، انرژی، دینامیک چرخشی و نوسان مورد آزمون هستن.
منابع المپیاد فیزیک الکترومغناطیس
کتابهای فیزیک پایه جلد ۳ ج. بلت، الفبای الکترومغناطیس جلد ۱ و ۲ متقی پور، فیزیک هالیدی جلد ۳ . مباحث شامل الکتریسیته، جریان و مدار، مغناطیس و الغای الکترومغناطیس هستن.
حرارت و سیالات و امواج
منابع المپیاد فیزیک برای مبحث حرارت و سیالات عبارت است از کتب الفبای حرارت و سیالات متقی پور و فیزیک پایه جلد ۳ ج. بلت. مباحث خواص لختی، خواص مکانیکی، حرارت، ترمودینامیک، استاتیک و دینامیک سیالات مطالبی است که از آن سوال میاد.
نورشناسی و فیزیک نوین
کتابهای فیزیک پایه جلد۴ ج. بلت و الفبای نور هندسی صادقی راد مرجع هستند و مباحث قوانین نور و آینهها شکست نور و ابزارها مورد آزمون قرار میگیرند.
ریاضی کاربردی
بهترین منابع المپیاد فیزیک برای اینکه ریاضی کاربردی خوب یاد بگیرین عبارت است از کتاب حساب دیفرانسیل و انتگرال توماس مرجعه که مباحث مقدمات ریاضی، هندسه، هندسه تحلیلی، تابع، حد، مشتق، دیفرانسیل و انتگرال و بسط تیلور و تقریب رو آزمون میگیرن.
چرا المپیاد فیزیک؟
با همه نکاتی که گفتیم به نظر میرسه سرمایه گذاری و گذاشتن وقت روی این آزمون سخت چندان کار عاقلانهای نباشه، اما ما با ذکر مزایای موفقیت در المپیاد فیزیک به این ایراد پاسخ میدیم.
در ابتدا باید بدانیم دانش آموزانی که توانایی بالایی دارند میتوانند در این آزمون موفق شوند، پس شما با محک زدن خودت میتونی پی به نبوغت ببری و با موفقیت در المپیاد فیزیک در واقع به سطح علمی بالایی برسی.
وقتی شما در این آزمون موفق به کسب مدال طلا میشی به راحتی میتونی بدون آزمون در هر رشته مهندسی در هر دانشگاهی که میخوای به تحصیل ادامه بدی. در مقایسه با کنکور که آزمونی است جامع و از تمام مباحث درسی ازت سوال میشه، المپیاد فیزیک خیلی متمرکز بوده و فقط استعدادت رو در فیزیک میسنجه که خیلی بهتر و پربازدهتره.
در نهایت با ورود به این چالش در واقع سطح آموزشی و علمی کشور در زمینه فیزیک رو نیز بالاتر میبری که کمک خیلی زیادی به دانش کشور هست.
شایعاتی درباره المپیاد فیزیک
شاید بعضی شایعات رو شنیده باشی که مثلا المپیاد فیزیک فقط در انحصار چند دبیرستان مشهور تو تهران هست و اگه شهرستان باشی و یا حتی تهران، ولی دبیرستانی غیر از اون چند دبیرستان معدود، اون وقت اصلا شانسی برای موفقیت تو این آزمون نداری. اصلا به این شایعات توجه نکن و کار خودت رو انجام بده، چرا که موردهای زیادی بوده از شهرستانهای مختلف که تونستن طلای المپیاد فیزیک رو کسب کنن، پس نگران نباش.