قشنگ معلومه که زوم کردی روی آزمون تیزهوشان سال جدید و داری حسابی براش برنامهریزی میکنیها! میدونیم که در کنار یک برنامهریزی خفن برای قبولی در یک همچین امتحان مهمی، برات سؤاله که آقا دقیقاً کتاب های مدارس تیزهوشان چیا هستن و اصلاً کتابهایی که در مدارس تیزهوشان تدریس میشه فرقی با کتابای درسی معمولی خودت در مدارس عادی دارن؟ این کنجکاوی کاملاً درست و طبیعیه. چون یک سری از دانشآموزا قبل از ورود به مدارس تیزهوشان نگرانن که نکنه کتابایی که برای آزمون دارن میخونن با کتابای درسی مدرسه تیزهوشانشون کلی فرق داشته باشه!
خب کاری نداره! اگه یه کم حوصله به خرج بدی، طلاییها امروز میخواد جواب سؤالت رو بده و هرچی در مورد کتاب های اضافی در مدارس تیزهوشان باید بدونی و نمیدونی رو یکجا برات توضیح بده.
فرق اصلی مدارس تیزهوشان با مدارس معمولی چیه؟
کلاً شش تا فرق اصلی بین مدارس تیزهوشان (سمپاد) و مدارس عادی وجود داره که حالا برات توضیح میدیم دقیقاً این فرقا چیا هستن.
نوع پذیرش فرق میکنه
اگر میتونستی در مدارس عادی راحت ثبتنام کنی و شرایط خاصی جز نزدیکی محل سکونت به مدرسهت نداشت، برای ادامه تحصیل در مدارس تیزهوشان شرایط خیلی فرق میکنه. اول اینکه یا باید پایه ششم یا نهم رو تموم کرده باشی؛ یعنی قبل از پایه ششم تو نمیتونی وارد مدرسه تیزهوشان بشی.
بعد اینکه قبل از ثبتنام باید حتماً راز و رمز اینکه چگونه تیزهوشان قبول شویم رو بدونی، در آزمون ورودی نمره قبولی بیاری و بعد تازه میتونی یکی از دانشآموزای تیزهوشان باشی.
شرایط شرکت در آزمون تیزهوشان متفاوته
اگه دانشآموز پایه ششم هستی باید نمرات درسی خیلی خوبی داشته باشی یا نمره مجازت «خیلی خوب یا حداقل یک درس خوب» باشه. اگر هم دانشآموز پایه نهم هستی معدلت باید بالای 19 باشه. و البته باید حواست باشه که بدونی حداقل نمره قبولی در آزمون تیزهوشان نهم به دهم چقدره.
کیفیت آموزشی خفنی داره
جدای از اینکه داستان کتاب های مدارس تیزهوشان یه جورایی فرق میکنه باید بگیم که سیستم و کیفیت آموزشی در مدارس سمپاد خیلی خفن و سطح بالاست. همچنین کلی ابزار کمکآموزشی برات در نظر میگیرن و خلاصه برگات قراره توی دوران تحصیلت بریزه!
تعداد کتاب های بیشتر و متنوعتر
همینجا برات روشن کنیم که کتابای مدارس تیزهوشان فرقی با کتابای مدارس عادی نداره. پس این تصور رو که قراره چیزای فضایی متفاوتی برای پایه هفتم یا دهمت بخونی، بذار کنار!
تفاوت اصلی کتاب های مدارس تیزهوشان در تعداد کتابهاییه که برات در نظر میگیرن. یادت باشه که تو علاوه بر کتاب های درسی خودت به کتاب های اضافی در مدارس تیزهوشان نیاز داری تا بهتر و عمیقتر آموزش ببینی.
هزینه تحصیل بالا در مدرسه تیزهوشان
اگر تا قبل از پایه هفتم با کمترین هزینه در مدارس عادی درس میخوندی، برای ادامه تحصیل در مدارس سمپاد باید شهریه پرداخت کنی. اگر دقت کرده باشی هزینه تحصیلت در مدارس دولتی خیلی ناچیزه و بیشترش در خرید کیف و کتاب و اینا خلاصه میشه. درحالیکه دانشآموزی که میخواد در مدرسه تیزهوشان درس بخونه یه مبلغی رو بهعنوان شهریه پرداخت میکنه. البته اینم بگیم که این شهریه در برابر مدارس غیر انتفاعی و آموزشگاههای خصوصی خیلی ناچیز محسوب میشه.
تفاوت بین دانشآموزا
سطح علمی دانشآموزای مدارس تیزهوشان در مقایسه با دانشآموزای مدارس عادی بالاتره! در مدارس عادی، همه جور دانشآموزی در یک کلاس کنار هم درس میخونن. کار معلم سخت تره و یاد دادن به همه جور استعدادی خیلی زمان ممکنه ببره. ولی تمام دانشآموزای سمپاد، هوش و استعداد یکسانی دارن، همه بااستعداد با ضریب هوشی بالا هستن و درس خوندنشون کنار هم عادیه. معلم هم انرژی زیادی برای آموزش دادن بهشون صرف نمیکنه.
کتاب های درسی تیزهوشان هفتم چیا هستن؟
قبلاً هم بهت گفتیم که قرار نیست کتاب های مدارس تیزهوشان فرقی با کتابهای مدارس عادی داشته باشه. فقط تعدادشون بیشتره و مخصوصاً تأکید روی کتب تکمیلیه.
تعداد کتاب های هفتم تیزهوشان رو در فهرست زیر مشخص کردیم:
- آموزش قرآن
- پیامهای آسمان
- فارسی
- نگارش
- ریاضی
- علوم تجربی
- مطالعات اجتماعی
- فرهنگ و هنر
- عربی
- انگلیسی
- کتاب کار انگلیسی
- تفکر و سبک زندگی
- کار و فناوری
در مورد کتاب های تکمیلی تیزهوشان هفتم هم این رو بگیم که یک سری کتب تکمیلی کنار همین کتابا برات در نظر میگیرن که زیستشناسی، شیمی و فیزیک جزوشون هستن. البته این سه تا کتاب معمولاً به جای کتاب علوم هفتم و نهم در کلاسا تدریس میشن.
کتاب های مدارس تیزهوشان دهم کدوما هستن؟
کتابای تیزهوشان دهم هم همون کتابای عادی مدارس عادی هستن. اما در کنار این کتابای عادی، چندتایی کتاب تکمیلی هم داری که بهت در درک بهتر دروس خیلی کمک میکنه. کتاب های مدارس تیزهوشان دهم اینا هستن:
- آموزش قرآن
- پیامهای آسمان
- فارسی
- نگارش
- ریاضی
- علوم تجربی
- مطالعات اجتماعی (مدنی، تاریخ، جغرافیا)
- فرهنگ و هنر
- عربی
- انگلیسی
- کتاب کار انگلیسی
- آمادگی دفاعی
- کار و فناوری
تأثیر کتاب های اضافی در مدارس تیزهوشان چیه؟
کتابای اضافی یا کتاب های تکمیلی تیزهوشان هفتم یا نهم کمک میکنن تا دانشآموز زودتر از دانشآموزای مدارس عادی با یک سری دروس آشنا بشه و از کیفیت سؤالا در کنکور سراسری سردربیاره. با خوندن کتب تکمیلی مهارت کافی در تستزنی پیدا میکنی و دستت میاد که چطور از پس سؤالای تستی روز کنکور بربیای. البته که نویسندههای کتابای تکمیلی معمولاً از مدرسای مدارس تیزهوشان هستن.
تا یادمون نرفته اینم بگیم هر معلمی که در مدرسه تیزهوشان تدریس میکنه، در کنار کتاب های مدارس تیزهوشان برای دانشآموزاش، یک سری جزوه هم بهشون میده. این جزوهها آموزش خود معلمه و مباحث درسی رو به سادهترین شکل ممکن برای دانشآموز باز میکنه.
چرا به کتاب های اضافی در مدارس تیزهوشان نیاز داری؟
همونطور که بالاتر هم برات توضیح دادیم، سیستم و کیفیت آموزش در مدارس سمپاد باعث میشه کتاب های مدارس تیزهوشان با کتابهای مدارس عادی فرق داشته باشه. اما این تفاوت در محتوای کتابا نیست. بلکه تعداد و تنوع اونهاست که بیشتر میشه.
از اونجایی که سطح علمی و آموزش در این مدارس خیلی بالاست، پس طبیعیه که دانشآموز بتونه غیر از کتابای درسی عادی خودش از کتب تکمیلی بیشتری برای یادگیری و تقویت پایههای درسی خودش کمک بگیره. اما به نظرت بیشتر و متنوع بودن کتابای درسی چه مزیت و چه معایبی داره؟
مزایای افزایش کتابای درسی تیزهوشان
- درک مطلب و تسلط بیشتر روی مطالب و مفاهیم هر مبحث و درس
- آمادگی زودتر از موعد برای کنکور سراسری
معایب افزایش کتابای درسی تیزهوشان
شاید نشه ایرادی به این ویژگی مهم آموزش در مدارس تیزهوشان گرفت. جز اینکه ممکنه دانشآموز به دلیل حجم بالای کتب درسی و تکمیلی و برنامهریزی سختگیرانهای که برای خوندن اونهمه کتاب باید داشته باشه، نتونه مثل یک دانشآموز عادی از بودن کنار خانواده، وقت گذرونی با رفقا و خلاصه زندگی کردن لذت ببره.
و در پایان…
یکی از چالشهای دانشآموزایی که میخوان برای مدارس تیزهوشان ثبتنام کنن، آشنایی با کتاب های مدارس تیزهوشان هستش. برخلاف تصور که خیلیها میگن کتب درسی مدرسه سمپاد با کتب مدرسه عادی فرق داره، هیچ فرق جدی و فاحشی بینشون نیست. تنها تفاوت به تعداد بیشتر کتب و همچنین استفاده از کتب تکمیلی برای تقویت علمی دانشآموز مربوط میشه.