عبارات و ابیات عربی گلستان سعدی برای المپیاد، به دلیل اینکه درصد بالایی از زبان فارسی با زبان عربی آمیخته شده، یکی از مهمترین مباحث در المپیاد به شمار میاد. بعله، بعله میدونیم که ارتباطگرفتن با زبان عربی یکی از چالشهای جدی برای بچههای انسانی مخصوصاً ادبیاتیهاست! ولی کاریاش نمی شه کرد و تو بهعنوان یک نخبه ادبیات، کم یا زیاد باید با این مبحث ارتباط برقرار کنی تا در نهایت بتونی در مرحله کشوری المپیاد ادبی خوش بدرخشی.
طلاییها در مقاله امروزش میخواد تو رو با یکی از خفنترین منابع جامع عبارات و ابیات عربی گلستان سعدی آشنا کنه؛ بنابراین آب دستته بذار زمین و با ما همراه بشو تا بهت بگیم فوتوفن مسلطشدن به این مبحث سخت اما جذاب چیه. بزن بریم!
چقدر درمورد المپیاد ادبی می دونی؟
بذار اول یه توضیح سوسکی درمورد اینکه المپیاد ادبی چیست بهت بدیم تا فضای کلی دستت بیاد!
المپیاد ادبی از سال 1366-67 در ایران داره برگزار میشه و از جمله مسابقات علمیه که مرحله جهانی نداره و فقط مرحله کشوری داره. دانش آموزای مستعد رشته انسانی و حتی رشتههای تجربی و ریاضی میتونن در این المپیاد شرکت کنن. پس محدودیت رشته نداره و همین، باعث خاص شدنش میشه.
مدال طلای این رقابت شامل دوازده مدال برای بچههای انسانی و معارف میشه. ولی شش نفر از رشتههای ریاضی و تجربی هم اگه نمرهشون کمتر از آخرین طلای بچههای انسانی نشه می تونن مدال طلا بگیرن.
این المپیاد سه مرحله داره که دو مرحله اول شامل سوالای تستی میشه. نکته مهم پررنگ بودن بخش عبارات و ابیات گلستان سعدی برای المپیاد در این مرحله و مراحل بعده که روی بالارفتن نمره برای ورود به مراحل بالاتر خیلی تأثیر داره.
درمورد منابع المپیاد ادبی هم باید اضافه کنیم که کلاً منابع عجیبوغریبی نداره که بخواد دور از دسترس باشه و بهت استرس بده. برای مرحله اول قطعاً باید به همه کتب درسی مرتبط با زبان و ادبیات فارسی مسلط باشی. فقط یادت باشه که محوریت سؤالات در مرحله اول، متون کهن نظم و نثر فارسیه. پس طبیعیه که باید بتونی به مباحث عربی در هر درس تسلط کافی و کاملی داشته باشی. از جمله این متون قطعاً عبارات و ابیات عربی گلستان سعدی برای المپیاد هست که باید حسابی حواست بهش باشه.
برای دو مرحله بعد هم باید دانش ادبی خیلی بالایی داشته باشی و بتونی با انواع شعر کلاسیک و نو و همه سبکهای شعری آشنا باشی. مثلاً کتاب «ادوار شعر فارسی» استاد شفیعی کدکنی واقعاً خوراکته!
اهمیت مباحث عربی در آمادگی المپیاد ادبی
همونطور که بالاتر هم برات توضیح دادیم، متون نظم و نثر کهن خیلی توی موفقیت اولیه و کلی تو در المپیاد ادبی تأثیر میذارن. اینطور بگیم که سناریوی نهایی تو برای اینکه بدونی چگونه المپیاد بخوانیم باید بر اساس تسلط کاملت روی متون عربی نوشته بشه.
طلاییها چیکار کرده؟ ما اومدیم یک فایل pdf خفن برات ردیف کردیم به قلم یکی از اساتید المپیاد ادبی، استاد عرفان حکمتیار که سیر تا پیاز عبارات و ابیات عربی در گلستان سعدی رو اونجا جمع کردیم. با دسترسی به متون عربی گلستان سعدی برای المپیاد دیگه خیالت راحته که سراغ منبع دیگه ای برای تسلط به متون عربی این درس خیلیخیلی مهم المپیاد نری.
حالا این فایل pdf دقیقاً چه ساختاری داره؟ بریم با هم یه توضیح کوتاه در موردش بخونیم!
این فایل هیچ تفاوت فاحشی با خود کتاب گلستان سعدی نداره. فقط اومده فصلبهفصل و صفحه به صفحه تحلیل ساختاری عبارات عربی گلستان رو برات انجام داده. این یعنی تو هرجا توی کتاب اصلی نتونی معنی بهتر و بیشتری از عبارات عربی متوجه بشی، فوراً میای سراغ فایل و توضیحات رو صفحه به صفحه میری جلو.
مثلاً عبارت عربی «والکاظمین الغیظ والعافین عن الناس» رو در نظر بگیر؛ نویسنده اومده بعد از ترجمه عبارت به فارسی، کلمات مهم رو تحلیل کرده و خلاصه اینکه چیزی رو از قلم ننداخته.
فایل عبارات و ابیات عربی گلستان برای المپیاد مناسب کیست؟
این منبع خفن همه چی تموم فقط برای اونی که تازه اول راه آمادگی المپیاد ادبیه طراحی نشده. حتی دانش آموزی که خیلی سطحش بالا و کارش درسته، میتونه از جامعیت و تمیز بودن شکل آموزش این فایل استفاده کنه و حالش رو ببره.
فایل pdf برگرفته از کدام کتاب است؟
این فایل رو استاد عرفان حکمتیار با نگاهی به کتاب تحلیل ساختار عبارات عربی گلستان سعدی نوشتن که کلیت کار شامل تجربیات و نکاتیه که شخصاً خودشون در کلاس المپیاد ادبی تدریس میکنن و در اختیار دانش آموزاشون قرار میدن.
برای دانلود فایل عبارات و ابیات عربی گلستان برای المپیاد ادبی، روی این لینک کلیک کنید.
توضیحات تکمیلی درمورد کتاب تحلیل ساختار عبارات گلستان
اما اینکه چرا عبارات و ابیات عربی گلستان سعدی برای المپیاد از چنین کتابی الهام گرفته باید اضافه کنیم که کتاب تحلیل ساختار عبارات عربی گلستان سعدی دیگه چاپ نمیشه! این کتاب یک بار در سال 1385 به قلم آقای علیرضا شمالی از نشر طراوت چاپ شد و 88 صفحه داره.
و در پایان…
المپیاد ادبی یکی از دوستداشتنیترین مسابقات علمی دانش آموزیه که عاشقای ادبیات فارسی خیلی باهاش حال میکنن. این المپیاد تا مرحله کشوری برگزار میشه و مشخصاً به دانش ادبی خیلی بالایی درمورد متون نظم و نثر کهن و معاصر نیاز داره.
دراینبین، عبارات و ابیات عربی گلستان سعدی برای المپیاد یکی از مهمترین منابع المپیاد ادبیه که لازمه مهارت و تسلط خیلی زیادی روی اون داشته باشی؛ بنابراین طلاییها در جلسه مشاوره المپیاد که رایگان برگزار میشه، توضیحات مفصلی درمورد روش مطالعه این مبحث و اینکه چطور بهش دسترسی داشته باشی، در اختیارت قرار میده. در آخر اگه حس میکنی نمی تونی با مباحث عربی المپیاد ارتباط برقرار کنی حتماً روی راهنماییهای منتورت حساب کن!