قبلنا المپیاد خیلی مفهوم غریبی بود و به گوش خیلی از بچهها و خانوادهها نرسیده بود، تنها مدارس برتر کشور مثل حلی و فرزانگان میدونستن المپیاد چیست. تازه قبلا آزمونها هم خیلی ساده بود و بچههایی که فقط کتاب درسی متوسطه دوم رو میخوندن راحت مدال میشدن ولی از وقتی که تکنولوژی پیشرفت کرد و همه فهمیدن المپیادی هم هست از طرفی بچههایی که المپیاد میخوندن با مباحث کتاب درسی خیلی تمایزی بینشون با بقیه بچهها ایجاد نمیشد برای همین منابع المپیادها بیشتر منابع دانشگاهی شد تا بچهها بهتر الک شن و از طرفی برای مسابقات جهانی المپیاد هم آمادهتر باشن. حالا بریم توی ایت مقاله از طلایی ها بیشتر با المپیادهای دانشآموزی آشنا شیم و به پاسخ سوال المپیاد چیست برسیم.
المپیاد چیست؟
ببین المپیادهای فرعی زیادی وجودی داره که هیچکدوم نه امتیازی داره و نه رزومهای برات داره؛ البته بد برداشت نکنید شرکت کردن توی اینجور المپیادها هم خوبیهای خاص خودش رو داره و کلی باعث پیشرفتت میشه. ولی این المپیادی که ما در موردش صحبت میکنیم المپیاد دانش آموزی که توسط باشگاه دانش پژوهان جوان برگزار میشه و فقط بچههای دهمی و یازدهمی میتونن توی اون شرکت کنن.
این المپیادها عموما چهار یا پنج مرحله کشوری و یک مرحله جهانی دارن. همه المپیادها یک آزمون مرحله اول دارن که مباحث نسبتا ساده هستن و با دانش در سطح متوسطه دوم میشه قبول شد ولی طبیعتا کسی که میخواد مدال بیاره نباید به این میزان دانش بسنده کنه. از بین همه شرکتکنندهها که چندین هزار نفر هستن تقریبا هزار نفر برای شرکت در مرحله دوم قبول میشن. این مرحله از آزمون مباحث سطح بالایی در حد مباحث دانشگاهی داره پس باید حواست باشه که برای این بخش نیاز به یه برنامه مشخص برای قبولی داری که باشگاه طلاییها هر چیزی که تو برای قبولی توی این مرحله لازم داری مثل مشاوره، کلاس آموزشی، پکیج آموزشی و آزمونهای شبیه ساز رو در اختیارت گذاشته تا این مرحله رو با موفقیت پشت سر بزاری. بعضی از آزمونهای مرحله دوم المپیاد مثل المپیاد ریاضی و فیزیک توی دو روز برگزار میشه. بعضی المپیادها مثل المپیاد فیزیک یه مرحله دیگه دارن که توی المپیاد فیزیک این بخش آزمون عملیه. بعد که نتایج مرحله دو اومد همه رشتهها ۴۰ نفر قبولی دارن به جز رشته ریاضی که ۶۰ نفر قبول میشن و میرن برای دوره تابستونه؛ دوره تابستونه یه دوره ۲ ماهه است که در این مدت برترین اساتید هر رشته به بچهها توی یه محیط آکادمیک درس میدن و بر اساس آزمونهایی که گرفته میشه توزیع مدال انجام میشه. بعضی از المپیادها مسابقات جهانی هم دارن که در این صورت افرادی که مدال طلا شدن یک سال تحت آموزش قرار میگیرن و در نهایت تیمی برای مسابقات جهانی فرستاده میشن تا به رقابت با بهترینهای جهان بپردازن.
انواع المپیاد علمی و دانش آموزی
المپیادهای علمی دانش آموزی به طور کلی به دو بخش تقسیم میشن؛ المپیادهایی که سهمیهی کنکور دارن و المپیادهایی که سهمیهی کنکور ندارن. المپیادهای ادبی، ریاضی، زیست شناسی، شیمی، فیزیک، کامپیوتر و نجوم و اختر فیزیک المپیادهایی هستند که در کنکور سهمیه دارن و المپیادهای اقتصاد و مدیریت، تفکر و کارآفرینی، علوم و فناوری نانو، علوم زمین، سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، سواد رسانهای و جغرافیا در کنکور سهمیه ندارن. المپیادهای سهمیهدار طرفدارهای بیشتری دارن اما المپیادهای بدون سهمیه هم همچین کم طرفدار نیستن و حتی ممکنه در سالهای آینده سهمیه دار هم بشن!
حالا بریم خلاصه با هر کدوم از انواع المپیاد های علمی بیشتر آشنا بشیم:
- المپیاد زیست که مخصوص بچههایی که بعدا میخوان پزشکی بخونن چون همین مباحثی که توی المپیاد میخونن رو تو دانشگاه هم باید بخونن مباحث این رشته المپیاد زیست بیولوژی، فیزیولوژی، زیست گیاهی، زیست سلولی، ژنتیک مولکولی، ژنتیک کلاسیک، رفتار شناسی و اکولوژیه. که کلی منبع داره اگه میخوایید بیشتر با این المپیاد آشنا شید صفحه المپیاد زیست رو ببینید.
- المپیاد شیمی تنها المپیادیه که هم در کنکور تجربی و هم در ریاضی فیزیک سهمیه داره؛ ۴ شاخه اصلی داره که میشه شیمی آلی، شیمی تجزیه، شیمی معدنی و شیمی فیزیک که هر کدوم از این بخشها دنیای خودشونو دارن. یه زمانی بود با خوندن کتاب درسی راحت میشد مدال گرفت توی المپیاد شیمی ولی الان باید کتابهای شیمی عمومی دانشگاهی برای مرحله یک و کتابهای تخصصی هر بخش شیمی رو برای مرحله دو و سه بلد باشید.
- المپیاد ادبی لازمه که کتابهای رشته انسانی رو کامل بلد باشید، تازه هر سال منابعش یه ذره عوض میشه پس حواستون باشه که بخشنامه رو هر سال ببینید که چیا باید بخونید، طبیعیم هست چون المپیاد ادبیه مربوط به زبان فارسیه و مسابقات جهانی نداره!
- المپیاد فیزیک هم مباحثش خیلی متنوعه از مباحث دینامیک، سینماتیک، حرارت، سیالات، الکترومغناطیس، برق و کلی چیز دیگه که منبع اصلی این المپیاد کتاب فیزیک هالیدی ولی چون سوالات فیزیک خیلی متنوعه باید از کلی کتاب سوال حل کنی تا قلق سوالها دستت بیاد.
- المپیاد کامپیوتر که علم روزه! یعنی الان همه چیز به سمت کامپیوتری شدن پیش میره محبوبیت این رشته زیاد شده مخصوصا که همه هم برنامه نویس میخوان بشن! این المپیاد سه بخش اصلی داره که میشه ریاضیات، الگوریتم و برنامه نویسی. و لازمه که توی هر سه تای اینا خوب باشید تا بتونید بترکونید.
- المپیاد ریاضی که واقعا نیاز به تعریفی نداره! از اصغر آقای محل گرفته تا مهندسهای ناسا به ریاضی نیاز دارن. ریاضی یه بخش جداناپذیر زندگیمونه دیگه. تازه میدونستی اگه ریاضیت رو تقویت کنی ذهنتو تمرین دادی و مغزت قوی شده و علاوه بر اینکه راحتتر فکر می کنی، مریضیهایی مثل آلزایمر نمیگیری بلکه میتونی مشکلات زندگیتو راحت تر حل کنی و برای حلشون ایده بزنی.
- میدونستی ایران موسس المپیاد نجومه؟ برای همین ظرفیت تیم ملی ایران دو برابر بقیه کشوراس. المپیاد نجوم کلی مباحث ریاضی فیزیکی داره که با مباحث نجومی ترکیب میشه. مباحث کلی این المپیاد میشه مباحث نجوم کروی، مکانیک سماوی، اخترفیزیک و کیهان شناسی و دینامیک کهکشانی. بچههایی که قدرت تجسم و هندسه قوی در کنار محاسبات قوی دارن توی این المپیاد خیی موفقن.
- خب در آخر هم میشه نوبت المپیاد نانو که یه المپیاده جوونه و تازه به دنیا اومده! امروزه مباحث نانویی توی کل دنیا سر زبوناس؛ البته این المپیاد هنوز سهمیه نداره چون تازه تاسیسه اما بعید نیس دیر یا زود سهمیه بگیره!
شرایط شرکت در انواع المپیادهای علمی
برای شرکت تو المپیادها تنها شرطی که داره اینه که دانش آموز دهمی یا یازدهمی باشید. البته توی بعضی رشتهها شرکت بچه های دهمی به صورت آزمایشیه و مدال نمیگیرن. بعضی از المپیادها یه سری شرایط خاص خودشونم دارن که به تفکیک رشته این زیر بررسی می کنیم:
- بچههای دهمی که المپیاد ادبی، شیمی و فیزیک شرکت میکنن، اگه مرحله یک هم قبول بشن مرحله دو براشون آزمایشیه و فقط بچههای یازدهمی میتونن مدال کسب کنن.
- طبق اخرین بخشنامه ۶۰۰ نفر برتر مرحله یک المپیاد ریاضی چه دهمی و چه یازدهمی میرن برای رقابت در مرحله دو المپیاد که از این میزان ۶۰ نفر برای دوره تابستونه قبول میشن؛ در کنار این ۶۰۰ نفر، ۹۰۰ نفر برتر دهمی هم قبول میشن که میتونن به صورت آزمایشی در مرحله دوم شرکت کنن ولی برگشون تصحیح نمیشه.
- بچههای کامپیوتری اگه سال دهم مدال نقره بشن هم میتونن برای سال یازدهم بدون شرکت در مرحله اول و دوم مستقیم وارد دوره تابستانه بشن و برای کسب مدال طلا تلاش کنن.
نحوه شرکت در المپیاد دانش آموزی
برای شرکت تو المپیاد فقط کافیه دهمی و یازدهمی باشید؛ هر سال توی آبان یا آذر بخشنامه باشگاه دانش پژوهان اعلام میشه و زمان ثبت نام المپیاد هم کمی پس از انتشار بخشنامه است. برای ثبت نام هم فقط کافیه به بار هزینه رو پرداخت کنید و هر مرحله هزینه جدایی نداره. قبلا هم ثبت نام المپیاد از طریق سامانه المپیاد آموزش پرورش انجام میشد ولی طبق آخرین بخشنامه سامانه از طریق صفحه شخصی دانش آموز به نشانی my.medu.ir برگزار میشه. یکی دو هفته مونده به زمان آزمون هم کار ورود به جلسه براتون فرستاده میشه که باید چاپش کنید و با خودتون داشته باشید.
مزایای شرکت در المپیادهای دانشآموزی
خب رسیدیم به بخش شیرین ماجرا اصلا من چرا من باید توی المپیاد شرکت کنم. مزایای مدال المپیاد و تسهیلاتی که با مدال شدن به دست میاریم چیا هستن؟
- اولا که شرکت توی المپیاد باعث تقویت روحیه المپیادی میشه و بعد یه مدت چیزی شمارو راحت اذیت نمیکنه و برای رسیدن به هدف هاتون باعث میشه بیشتر تلاش کنید. دوم اینکه به جای اینکه کلی درسی رو بخونید که دوست ندارید یه درسی که دوست دارید رو کامل میخونید.
- تازه رشته دانشگاهیت احتمالا به رشته المپیادیت هم نزدیکه و کلی از درسهایی که توی دانشگاه میخونی رو توی المپیاد خوندی و کارت راحتتره و نمرههای خوب توی دانشگاه میگیری و حتی بعدش میتونی استادیار اون درس بشی و یه رزومه خفن برای خودت بسازی!
- هنوز جذب نشدی که المپیاد بخونی؟ پس اینو باید بدونی بچههایی که مدال طلا میگیرن اصلا لازم نیست کنکور بدن هر رشتهای که توی دانشگاه رو میخوان میتونن بخونن!
- تازه نگرانم نباش اگه مدال طلا نشدی بچههای برنز و نقره هم سهمیه بیست درصدی توی کنکور دارن که سهمیه قویه؛ حالا میپرسی این سهمیه المپیاد در کنکور چجوری کار میکنه؟ سهمیه بیست درصدی یعنی اگه تو بتونی ۸۰ درصد تراز نفر اخری که اون رشته رو قبول شده بیاری، تو هم میتونی اون رشته رو بخونی! البته حواست باشه با توجه به رشته المپیادی سهمیه کنکورتم فرق میکنه یعنی چی؟ یعنی بچههای المپیاد زیست شناسی و شیمی فقط میتونن از سهمیهاشون توی کنکور تجربی استفاده کنن و یا بچههای المپیاد کامپیوتر، فیزیک، شیمی، ریاضی و نجوم توی کنکور ریاضی سهمیه دارن و برای کنکور انسانی فقط المپیاد ادبیها سهمیه داره. و همونجوی که قبلش گفتیم، المپیادهای دیگه فعلا سهمیهای ندارن!
المپیادهای علمی در طلاییها
توی باشگاه طلاییها برای المپیادهای ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست، کامپیوتر، نجوم، ادبی و نانو هر برنامهای که بگی داریم! بهترین کلاسهای آموزشی المپیاد رو داریم.
- این کلاسها با بهترین اساتید هر رشته رشته برگزار میشن که از مدال دارای این المپیادها هستن و میتونیم از تجربیاتشون استفاده کنیم.
- در مشاوره رایگان المپیاد طلاییها، به عنوان منتورهای مخصوص کنار بچهها هستیم تا توی این مسیر راهنماییشون کنیم و کمک کنیم تا موفق بشن.
- تازه پکیجهای آموزشی المپیاد کامل و جامعی از همه این رشتهها هم هست که میتونی ببینی و خودخوان پیش بری کنارش و تقریبا همه مباحث رو مسلط شی. آزمونهای شبیه ساز رو داریم تا خودتو محک بزنی ببینی این مباحثی که خوندی رو چقدر بلدی و حتی اگه نیاز به یه فضای ایزوله برای درس خوندن هم داری طلاییها برات این فضارو فراهم میکنه. خلاصه میخوام بگم هر چیزی که تو برای موفقیت نیاز داری رو ما اینجا فراهم کردیم.
- جالبه بدونی که شانس قبولیت در مرحله دوم المپیاد بعد از استفاده از بستههای مشاوره المپیاد طلاییها 100% عه، میپرسی چرا؟ خب چون هرکس تاحالا بستههاممونو گرفته، مرحله دوم المپیادش رو هم قبول شده!
سخن آخر
المپیادهای دانشآموزی یه مسیر مشخص و کاربردی برای رسیدن به موفقیته؛ میپرسی چرا؟ چون تو از همین دبیرستان میری دنبال علاقه و رشته تخصصیات و توی این حوزه خیلی قوی میشی و کنارتم همش آدمهای خفنی هستن که ناخودآگاه باعث پیشرفتت میشه و مسیرتو از بقیه آدمها جدا میکنی برای زندگی خودت یه هدف مشخص داری و در کنارش یه رزومه خفن میسازی. پس اگه میخوای ببینی چه المپیادی برات خوبه تا تو هم استارت المپیادی بودنت رو بزنی همین الان این تست استعدادیابی رو پر کن تا راهنماییت کنیم.